30 Nisan 2016 Cumartesi

KALIP ELDE ETME TEKNIKLERI

Hazır kalıplarda kalıp çıkartmak„ Piyasada bulunan paff ve müller kalıplar en çok kullanılan kalıplardandır. Bu kalıpların ölçü alma tekniklerini ögrenerek kalıp çıkartmak kolaylık saglayacaktır. Kalıpların ölçü kontrolü muhakkak yapılmalıdır.Tesettür 

Biçki sistemi ile kalıp çıkartmak„ Bire bir büyük kalıplarda mezura ve cetvel kullanımıyla kalıp çıkartılır. Uygun eçel kullanılarak da küçültülmüç haliyle kalıp çıkartılır.




Mülaj (Moulage) ya da drapaj (draper) yöntemiyle kalıp çıkartmak„ Degiçik model özelligi taçıyan (drapeli, asimetrik, kuplu büzgülü) canlı yada cansız manken üzerinde yapılan bir çalıçmadır. Kâgıtla çalıçıldıgı gibi ince bir kumaçla da çalıçılır.

Pratik yöntemle kalıp çıkartmak„ Malzeme israfına sebep olur. Ölçülere göre temelden alıp çıkarmak her açıdan daha uygundur. (Zamandan, malzemeden, iç gücünden tasarruf saglar.) kapıda ödeme tesettür


Hazır giyim üzerinden kalıp çıkartmak„ Tercih edilen giysi dikiç yerlerinden sökülür, ayrılan parçalar ütülenir. Parçalar d.b.i. yönünde yayılarak üzerine mülaj kagıdı koyularak, cetvel ve mezür yardımıyla ölçü kontrolü yapılarak, gerekli dikiç payları verilir, kontürleri atılır ve çablonu hazırlanır. (Bu sistemle kalıp elde etmek genellikle ülkemizde deri giyiminde kullanılır.)