2 Mayıs 2016 Pazartesi

Kurganlardan çıkan ilk Türk pantolonu, Moğolistan (Ön ve Arka)

Hunlardan sonra Göktürklerde elbisenin altına pantolon giymişlerdir. Pantolonlar kürklerle süslüdür. Türk tarihinde toplumsal yaşam ve özellikle çeşitli Tesettür dönem giyimleriyle ilgili bilgiye çok az rastlanmaktadır. Türklerle ilgili belge bulmak ve bulunanları sınıflandırmak oldukça güçtür. Türkler yüzyıllar boyunca tarih yapmış bir Tesettür Giyim millet olmasına rağmen tarih yazan bir millet olmamıştır (Eray, 2000). Orta Asya step ulusu olarak

Türklerin Batı dünyasına taşıyıp benimsettikleri pantolon adını alan altlıklar yalnız Türk giyim tarihi açısından değil, dünya giyim tarihi açısından Eşarp da olağanüstü öneme sahiptir. Giyim tarihi ve kültürü ile ilgili tüm yayınlarda klişe bir ifade şeklinde pantolonun 4. yüzyılda Doğu’dan gelen “Barbarlar” tarafından Avrupa’ya yayıldığı ifadesi  Ferace yer almaktadır. Topçuoğlu’nun da belirttiği gibi “işlevsel, akılcı ve ergonomik bir giysi olan (at binmek için

 özellikle) pantolon ya da şalvar giyen kavimlerin “barbar” olarak nitelendirilmesi akılcılığı ilke edinen Avrupa modernleşmesinin çelişkilerinden biridir. Türk toplumu yüzyıllar boyu zengin bir giyim kültürüne sahip olmuş, bu zenginlik giyim tesettür ferace biçimlerinde olduğu kadar giyim eşyalarında da kendini göstermiştir. Anadolu’nun birçok uygarlığın merkezi olması, uzun tarihsel geçmişi, Orta Asya’nın etkisi, tarih boyunca çok kapıda ödeme tesettür geniş topraklara yayılarak oradaki kültürlerden de etkilenmesi giyim çeşitliliğinde ve zenginliğinde büyük rol oynamıştır.

Çeşitli uygarlıkların beşiği olan Anadolu tarihi zenginliklerin yanı sıra giyim kuşam değerleriyle de Türk milletinin ince zevkini göstermektedir. tesettür abiye Giyim kuşam Türk toplumunda geleneksel değeri yansıtan önemli bir bulgudur. Türk insanının giyimi duygu, düşünce, istek, temenni ve yaşam tarzını da temsil eden niteliktedir tesettür elbise  (Ayhan, 1998). Ülkemizin günümüz moda ve giysi alanındaki başarısı hiç şüphesiz bir tesadüf değildir.

Asya ve Mezopotamya’nın dünya kültür tesettür giyim ve giyim tarihinin ilk kaynağı olduğu şüphe götürmez bir gerçektir. Anadolu’nun tarih sürecinde çok renkli bir giysi hazinesine sahip olduğu da tartışılmaz bir gerçektir. Bu nedenle Türk tesettür kıyafetleri giyimi dünya giyim tarihinde önemli bir yere sahiptir. Ülkemizdeki giyim kuşam kültürü, çeşitli ulusları oldukça fazla etkilemiştir. Türklerin Anadolu’ya yerleşmesinden sonra, Osmanlı devletinin kuruluşunda, Fatih dönemine dek Türk giyimine ilişkin yeterli güvenilir bilgi elde edilememiştir.

Fatih döneminden sonraki Türk giyimi ise İstanbul’a gelen yabancı gezgin ve ressamların eserlerinden, yine minyatürlerden öğrenilmektedir (Komşuoğlu ve diğerleri, 1985). Osmanlı İmparatorluğunun yükseliş döneminde özgün Tesettür Tunik Osmanlı giyim kuşamında birçok örnekler Avrupa’da çeşitli moda akımlarının doğmasına neden olmuştur. Geçen zaman içerisinde pantolona en çok ilgi gösteren kesim askerler olmuştur. Savaşlarda devamlılığını sağlamıştır.